ИЗДРЖЉИВОСТ – Милена Станишић, Стана Крстајић, Растко Поповић

Milena Stanisic march 2012 a Rastko Popovic S Stana - Beogradska filharmonija Marko Djokovic

Субота, 21. мај у 20.00
Свечана сала МШ Станковић, Кнеза Милоша 1а

ИЗДРЖЉИВОСТ

МИЛЕНА СТАНИШИЋ, харфа

СТАНА КРСТАЈИЋ, флаута

РАСТКО ПОПОВИЋ, виола

Бенџамин Бритн Свита за харфу у Це-дуру, оп. 83

Увертира

Токата

Ноктурно

Фуга

Химна

Вилијем Олвин Naiades, соната фантазија за флауту и харфу

Сер Арнолд Бакс Соната фантазија за виолу и харфу

Allegro molto

Allegro moderato

Lento espressivo

Allegro

Милена Станишић је завршила основне и последипломске студије на ФМУ у Београду у класи проф. Милице Барић. Усавршавала се код проф. Френка Стернфелда на Краљевском колеџу за музику у Манчестеру (1995–1997). Редовно наступа као солиста и камерни музичар. Издвајају се солистички реситали на фестивалима харфе у Рио де Жанеиру и у Београду, наступи на Светским конгресима харфе у Женеви, Ванкуверу и Сиднеју, као и неколико првих извођења концерата за харфу, дуа или квартета харфи уз пратњу оркестра у Србији. Као члан дуа Флорал са флаутисткињом Станом Крстајић, има објављена два компакт диска.

Током школовања је освојила бројне награде на међународним такмичењима од којих се издвајају прва специјална награда на такмичењу Петар Коњовић у Београду (1994) и прво место на такмичењу Млади музичар године у Великој Британији (1997). Добитник је Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих (1994). Снимци са њених концерата редовно се емитују на РТС Дигитал и Радио Београду.

Преко 15 година била је запослена у Oркестру Опере Народног позоришта у Београду као соло харфиста, а од 2009. године предаје на ФМУ у Београду, где је данас ванредни професор за уметничку област харфе. Један је од оснивача Међународног фестивала харфе у Београду (2002) и од тада је уметнички директор Фестивала.

Стана Крстајић (Земун) је студирала флауту на ФМУ у Београду у класи проф. Миодрага Азањца. Била је активан учесник на мајсторским курсевима код К. Б. Зебона, А. Мариона, С.  Гацелонија и А. Николеа. Такође, била је на уметничким усавршавањима код А. Г. Тату, К. Б. Зебона, К. Хампе и М. Адорјан. Завршила је магистарске студије код М. Адорјан на Рихард Штраус конзерваторијуму у Минхену.

Активна је као солиста и камерни музичар, како у земљи, тако и у иностранству (Немачка, Италија, Француска, Енглеска, Грчка, Хрватска). Дуги низ година наступала је са проф. Оливером Ђурђевић. Оснивач је трија Donne di Belgrado са којима је наступила на бројним фестивалима, укључујући и БЕМУС 2005. Члан је дуа Флорал са харфисткињом Миленом Станишић и трија Сингидунум са виолинисткињом Ксенијом Милошевић и пијанистом Дејаном Суботићем. Константно је присутна на музички подијумима промовишући савремену музику, инспирација је бројним композиторима који су јој посветили своја дела. Остварила је снимке за архиве радија и телевизије. Стана Крстајић је била стално запослена као прва флаутисткиња у Oркестру Опере Народног позоришта у Београду, а од 2002. године је соло флаутисткиња Београдске филхармоније. Свира на Перл флаути од 2003. године, када је била изабрана за светског промотера ових инструмената.

Растко Поповић (Београд, 1983) је завршио дипломске, специјалистичке и докторске студије виоле на ФМУ у Београду у класи проф. Дејана Млађеновића, а мастер студије на Универзитету у Ставангеру (Норвешка) у класи Елисабет Скаар Сијпкенс. Освојио је награде на неколико националних и међународних такмичења, између осталог другу награду на 1. Међународном такмичењу Музичке омладине Македоније Музичари новог миленијума (2004). Године 2002. је као представник Музичке омладине Србије, постао члан Jeunesses Musicales World Orchestra, а у сезони 2004/2005. је свирао у оркестру Гудачи Светог Ђорђа. Од 2005. године је био ангажован као спољни сарадник Симфонијског оркестра РТС-а. Током студија у Норвешкој (2006–2008) радио је као спољни сарадник Stavanger Symphony Orchestra са којим је учествовао на бројним пројектима. Радио је као професор виоле у београдској МШ Јосип Славенски (2008–2015).

Редовно наступа у земљи и иностранству. Свира у дуу са пијанисткињом Маријаном Савов Стојановић, а члан је два трија Look @ Susan и Музички правац: север-југ. Такође се бави и историјски информисаном праксом извођења музике 17. и 18. века у оквиру ансамбла Београдски барок. Свет савремене и алтернативне музике истражује кроз свирање електричне виоле. Године 2006. започео је ауторски пројекат Сам свој сопствени рингишпил посвећен електричној виоли као савременом музичком медију. Посебно је заинтересован за област уметничког истраживања у музици и комбиновани практични и теоријски приступ у извођаштву. Излагао је теоријске радове на неколико домаћих и међународних музичких симпозијума и конференција. Предаје Методику наставе гудачких инструмената на ФМУ у Београду.


Saturday, 21st May at 20.00

Hall of Music School Stanković

ENDURANCE

Milena Stanišić, harp

Stana Krstajić, flute

Rastko Popović, viola

Benjamin Britten Suite for harp in C major, Op.83

Overture

Toccata

Nocturne

Fugue

Hymn

William Alwyn Naiades, fantasy-sonata for flute & harp

Sir Arnold Bax Fantasy Sonata for viola and harp

Allegro molto

Allegro moderato

Lento espressivo

Allegro